Artefact van de maand: bord met hakenkruis

In Beatrixsluis (NL) werd op een WOII-site een bord in industrieel porselein aangetroffen, gemerkt met een hakenkruis. Het is uitgevoerd als stevig gebruiksgoed en valt dus onder de kwaliteitsklasse hotelporselein: bedoeld voor veelvuldig gebruik zoals in restaurants en kantines. Een blik op de achterzijde van dit bord maakt duidelijk voor welke kantines dit bord was bedoeld.
 
De bodem toont een zwart beeldmerk met een vliegende adelaar met een hakenkruis in zijn klauwen, geflankeerd door de afkortingen 'Fl.' en 'U.V.'. Dit is een algemene afnameaanduiding van de ‘Flieger Unterkunfts Verwaltung´, de legerafdeling die de logistiek regelde voor de Duitse luchtmacht tijdens het NAZI-regime. Dit sluit aan bij het vermelde productiejaar 1942. De Fl. U.V. voorzag niet alleen borden, maar allerlei serviesonderdelen zoals ondiepe borden, potjes, koffiekopjes en schoteltjes. Verder wordt dit logo ook regelmatig aangetroffen op andere materiaalcategorieën, waaronder metalen bestek, linnen- en beddengoed en jerrycans. De dienst leverde dus alle dagdagelijkse goederen die de luchtmacht nodig had.
 
Serviesgoed zoals dit bord werd echter niet in eigen beheer geproduceerd, maar bestelde het bij allerlei Duitse porseleinfabrieken. Het tijdens dit onderzoek aangetroffen bord is voorzien van een gekroonde letter W. Dit wijst op een product van Wallendorf Porzellanmanufaktur GmbH te Lichte, Thüringen .
 
Yvonne de Rue, specialist (post)middeleeuws aardewerk
 
Het onderzoek naar deze en andere vondsten van de site Beatrixsluis werd uitgevoerd in opdracht van Sweco Nederland. 
 

 

Twitter

Nieuwsbrief

Wenst u zich in te schrijven voor onze nieuwsbrief ?
Dit kan door hieronder uw naam en e-mailadres in te voeren.